Startsida

Om Carina Landin

Aktuellt

Dokumentation

Privatsittningar

Testaktiviteter

Länkar

E-post

   

Redovisning av de 4 testsittningarna

 

2005-08-17 - TESTSITTNING 1
2 timmar - 5 personer med 7 saker

Kommentarer: Det visade sig att förutsättningarna inte blivit helt korrekta beträffande val av sak inför denna träff eftersom sakägarna saknade information om ägarna.

 

1 Klockkedja i människohår - Anita - start ca 18.40 - 18.45 - GRÖN

Magen känns stor och stum. Jag känner mig ganska överviktig inte så lång. Ganska gammal ca 80-85 år. Det är en kvinna. Hon har stumt i sina underben, de är svullna, troligen vatten i benen. Skinnet på benen är spänt. Jag ser en vävstol. Känslan jag har i magen är ungefär när man är jättemätt och det är svårt att andas. Jag får lite huvudvärk. Tinningarna. Det smärtar på bägge sidorna av halsen i ådrorna bakom öronen (ungefär). Jag är på landet. Jag tror att det är en gård med liten ladugård och ett litet uthus. Det känns som om jag är låghalt, jag vickar till på höften och får därmed en karaktäristisk gång. Kvinnan hade på bänken i köket en våg och skålen man väger på är rund och den är ganska hög. Jag känner inte... jag känner bröstsmärtor. Om det är hjärtat brukar det vara vänsterarmen, hon har stora tuttar. Hon har linne - det måste vara en mormor eller farmor till någon. Hon är lugn och tillbakadragen. Inget rivjärn. Jag ser henne när hon är gammal. Hon är änka. Hon känns lite ledbruten i fingrarna. Jag tror att hon har fått arbetat kroppsligt. Jag ser små blå blommor, inte blåklockor, jag är dålig på blommor. Påminner om penséer. Det kanske finns ett minne med någon som plockar blommor hos tanten och tanten skrattar då, hon tackar för blommorna men den som plockar har ju snott dem från rabatten ungefär. Hon har fräknar på bröstkorgen. Hon har en klänning och jag ser ljusa bruna prickar uppe på bröstbenet. Ganska höga kindkotor. Jag få känsla av Teskedsgumman, en sådan tant. Dödsorsaken känner jag inte så mycket, men lite i vänsterarmen och är det inte detta med magen så är det hjärtat. Hon ser jätterar ut när hon ler. Jättemild. Antingen har hon kort ljusgrått hår eller också har hon det i hästsvans, med mittbena bakåt. Håret är platt. Jag ser inga smycken. Jag är osäker på om hon hade vatten inne. Hon visar mig en grön gårdspump. Det gör ont i näst sista fingret på vänster hand.

Svar: Anita kunde inte identifiera texten ovan och svaret blev FEL.

Klockkedjan hade tillhört och tillverkats av Anitas mormor, som dog ung. Anita hade ärvt denna efter sin mormor och den hade legat i en ask med beskedet att innehållet i asken skulle hon vara rädd om. Anita visste inget om denna person och kunde därmed inte identifiera texten. Vid samtal efter sittningen visade det sig att texten stämde in på hennes mamma, som haft denna klockkedja i sin ägo under lång tid.

Kompletterande svar 2005-08-20 - Jag har kollat upp mina uppgifter och det har varit en "rysare". Det är MYCKET/ALLT nästan som stämmer, t.ex min mors hus på Söderkulla i Malmö hade eternitbeläggning innan det tegelbekläddes. Jag skall ha ett snack med min moster i Schweiz omkring barndomshemmets inredning mm. Tyvärr finns inte min mor i livet så att hon kan verifiera uppgifterna! Anita

Anm: Det kompletterande svaret gäller också 6 nedan eftersom Anita hade med sig 2 saker.

 

2 Silversked - Lilian - GUL - 18.50 - 19.03 - (fet stil avser svaret nedan)

Jag tänkte direkt att det skulle vara en kvinna, men det är en man. Han är ganska smal. Han ser utmärglad ut. Han har keps. Han har ganska stor näsa, den är inte bred, hög näsrygg och smal. Lite hårstrån som sticker ut ur näsan. Han har långa öron. Han ser orakad ut, skäggstubb syns. Han verkar gammal men jag får lust att säga att han cyklar och var pigg för sin ålder. Han är pratsam. Social. Han kan prata med vem som helst i affären och så. Jag vet inte varför men nu ser jag en bild av en man som jobbar på posten, en f d brevbärare. Jag vet inte varför jag ser den mannen, men det kan ha någon koppling till mannen med skeden. Jag känner av vänsterarmen på ett konstigt sätt. Det kryper i den och nästan som om det är något fel på armen, blodstockning eller något. Det kliar under armen och på överarmen och i armhålan. Det är som myrkrypningar i armen. Det värker i den och i armbågen. Jag tror att den här personen rökte och att han rökte inomhus vid köksbordet. Det känns som att det är pipa. Han knackar ut den osv. Jag känner fortfarande av känslan i armen - nästan som om det är en gummisnodd och att det inte kommer blod i omlopp. Kan det vara en hjärtinfarkt eller också har han ont i armen. Mannen är aktiv. Han gick fort. Det var energi i honom. Ingen människa som bara satt och slöade. Han var glad, skrattade och var skämtsam. Han visar mig sin rygg utan kläder Ryggen är vit och han försöker visa ett märke på sidan på skulderbladet på vänster sida. Om det har hänt något där eller om det är ett födelsemärke. Jag vet inte varför han visar ryggen. Han hade en liten transistorradio i köket, jag tror den stod på köksbordet. Han använder ljusa skjortor och om du tog reda på dem efter det att han dött så var det säkert svarta kanter på alla skjortor. Han har smala ben och stora knäskålar. Jag får 2 andra känslor med honom. Han går till jobbet med unikabox och när han var ung höll han på med någon sport. .....Det känns som om det blir fel,

Vill mannen säga något: Jag får lust att säga att om skeden tillhör en kvinna så tror jag den kvinnan har besvär med torra slemhinnor i underlivet.

Svar: Lilian kunde inte identifiera texten ovan och svaret blev FEL.

Skeden hade tillhört en kvinnlig släkting - mormor. Skeden kom från en servis och mormor och morfar hade köpt den och de drev gästgiveri. Man kan därmed inte säga att skeden hade en direkt och nära koppling till personen i fråga. Lilian kunde inte bekräfta något av beskrivningarna ovan eftersom hon var för liten då. Hon skulle fråga sin mamma senare.

Tillägg till svar 2005-08-30: Texten ovan som är i fet stil stämmer med Lilians styvmorfar enligt hennes mamma. Lilian skickade svaret.

Anm: Utskrivaren hade gjort ett misstag och skrivit "skeden" i texten, men det hade kunnat vara fler skedar tänkte Lilian.

 

3 Björnen Affe - Eva-Lotta - 19.09-19.20 - VIT

Jag blir varm. Nästan så att det bränneri mina händer. Det känns som en man. Det känns ledsamt på något vis. Det känns som om den här mannen inte var så gammal. Här har jag en sådan här person som om han skäms för att han dog. På något sätt så har han varit orsak till sin egen död men han har nog inte tagit livet av sig. Han har dött för tidigt. Han tittar ned i golvet med blicken. Han har brunt platt hår. Snedbena, kammat åt ett håll. Jag vet inte om han var intresserad av tåg. Den här saken var svår. Han är väldigt tystlåten. Jag tror ändå att det är ett tag sedan han dog. Han har lite tjocka svartbågade glasögon som inte är moderna idag. Det här är en klurig en.... Jag får en känsla av att han var överintelligent men att det har gått åt andra hållet. Det här känns svårt för mig (Carina) ...... Ålder är svårt. Han är ensam, känner sig ensam. Kan han vara ca 35 år? Det känns som om han varit beskyddad, omhuldad. Det känns som om jag skulle vilja ha fingret i munnen, peta mig i munnen med fingret. Jag tror att han hade stora problem med acne i tonåren. Jag känner inget i kroppen heller. Jag får en systerkänsla och nu fick jag fruktansvärt ont i vänster ankel/vrist.

Svar: Eva-Lotta kunde inte identifiera personen och svaret blev FEL.

Vid den efterföljande genomgången visade det sig att hennes väninna Katarina (som var en annan sakägare) direkt hade identifierat denna text att tillhöra Eva-Lottas avlidna sambo trots att åldern inte stämde, eftersom han enligt Katarina såg mycket ung ut.

 

4 Svart halsband - Berit - 19.22 - 19.35 - RÖD

Jag tror att hon har problem med vänster underben, typ uppåt vaden. Jag förstår inte varför vänstra armen är konstig idag. Det kliar på vänsterarmen och jag funderar om det sitter kvar från tidigare sak, eller också är det dom där uppe som försöker visa mig tydligt. Kvinnan har dött av en hjärtinfarkt. Jag tror inte att hon var särskilt gammal. Jag tror hon kan vara 56, men det låter lite ungt, så det kan vara ca 65 år. Brunt, kort hår. Det är inte helt platt. Det är lite lagt, halva öronen syns, kort i nacken. Hon har bil och körkort. Hon är aktiv. Det kliar på mina händer, kan det vara eksem? Glasögon. Tyckte om att vara fint klädd. Noga med kläder och hår. Hade typ något kontorsarbete, inte fabrik. Hon hade kjol och blus när hon arbetade. Det känns som om det är en gul tegelbyggnad. Hon sitter på andra våningen och tittar ut. Kan vara en skola eller. Det bränner och kliar på mina händer. Hon hade handväska. Hon hade skinnhandskar på vintern. Hon var rak i ryggen. En stolt och självsäker kvinna som visste vad hon kunde och vad hon var värd. Hon hade inga svårigheter att ta för sig. Social, pratsam. Nu fick jag plötsligt att hon har haft cancer. Hon har dött för tidigt. Hon kunde åka på utlandssemester 1 gång om året och hon hade kanske husvagn. Hon dog först och maken blev kvar. Jag får en känsla att hon kanske gjort sig av med villa eller egendom för att.... tagit ett beslut att dra ner på saker för att få mer tid att göra saker, typ sålt villan och flyttat till bostadsrätt och slippa hålla på med villan och sålt sommarstuga för att slippa lägga tid på ogräs - de ville leva. Hon har avlångt ansiktsform. Ögonen ligger ganska djupt. Rynkor i pannan. Det skulle inte förvåna henne om hon var brunögd. Jag tror att hennes make var hjälpsam och t o m kunde dammsuga. Det känns som om hon är väldigt glad åt ett barnbarn - hon är inte så ung att det kan vara hennes barn - 2 barnbarn i en sandlåda är hon stolt över. Jag tror att sista tiden innan hon dog var hon lite borta i huvudet. Hon dog på lasarett. Jag tror hon var borta i huvudet av medicin. Vill han säga något: Jag tänker på barnbarnen som hon känner sig stolt över. De 2 barnen skiljer inte mycket i ålder - endera är de tätt eller har olika föräldrar.

Svar: Berit identifierade sin mormor direkt och svaret blev RÄTT

Eftersom det var så självklart att det var hennes mormor så diskuterade vi inte svaret efteråt.

Övrigt: Berit är själv medial men har aldrig "praktiserat". Tidigare var hon alltid öppen och hon gick en kurs och fick lära sig att stänga av. Så fort hon kom frågade hon om någon hade ont i bröstet. Hon fick själv ont i bröstet. Det visade sig senare att det gällde Carina, som är hjärtopererad.

Berit såg en person stå på entrétrappen när hon kom och sedan i trappan upp till vardagsrummet där vi satt. Han var med hela kvällen och han bara log. Hon fick kalla rysningar när hon skulle gå förbi honom i samband med sittningen på nedervåningen. Hon väjde också för honom när hon gick upp och ned i trappen eftersom det var trångt. Vi visste alla vem den personen var, men det var bara hon som såg honom.

 

5 Lycky Strike cigaretter i en förseglad plåtburk - Katarina - 19.40 - 19.54 - SVART

Det första jag känner är det som jag brukar känna i fötter och underben som brukar tyda på diabetes. Den här personen har haft problem med bröstmusklerna som går ut mot högerarmen. Jag får en känsla av att han glasögon och han böjer ned huvudet och tittat över glasögonkanten. Han sitter i ett bibliotek med ganska bastant skrivbord. Det gör ont i mitt högra öra. Om det betyder fel med hörsel..... Han känns som ungefär 70 år. Intelligent, beläst. Jag får "professorskänslan" när han tittar över glasögonen och det skulle inte förvåna mig om han har grått både skägg, mustasch och hår. Det kliar under hakan och det brukar tyda på att personen har skägg. Han har mycket vitt hår på bröstet. Normalt byggd. Tyckerom god mat. Verkar intresserad av mat - är nog en gourmet. Jag får känslan av gammal herrklubb. Skinnfåtöljer, bibliotek. På något sätt känns det som att han är lite "högre" i sin stad. Lite socitet, överklass. Jag ser kullersten. Typ som en gågata. Jag tänker på vårt Stora torg och nedåt banken, men det är inte kullersten.... Lite kulmage har han. Till sättet är han auktoritär. Han bestämmer. Han vet bäst." Jag är utbildad och vet mer än du ..". Det gör ont i ögat på höger sida. Jag vet inte om han vill visa om det är något med ögat. Den här personen var snäll med sina barn. Han var pedagogisk med dem och förklarade saker. När jag pratar om barn ser jag en flicka och en pojke och inte mer än kanske högst 3 år mellan dem. Jag försöker kolla hur han bodde och jag kan inte bestämma mig. Det känns som om jag kastas mellan en lägenhet i stan och hus på landet. Om jag ska tolka det rätt så bodde de kanske i stan och hade sommarhus. Om man skulle prata med honom om sådana här mediala saker så tror han inte på det.

Svar: Burken hade tillhört Katarinas morfar och svaret blev RÄTT.

Det var "solklart "och allt stämde. Lägenhet i staden var en stor våning och torget med kullersten fanns i Vänersborg.

 

6 Silverring - Anita - 19.56 - 20.11 - ORANGE

Det första jag känner är att jag vill säga ett kvinnonamn på B, Britt, Birgitta eller Birgit eller liknande. Jag tänker på min faster Alice. Kan det vara en hint om att det är en faster? Jag får en känsla av att det är en kvinna som inte har barn. Jag tror att det är en kvinna som kunde vara bitter. Hon kunde vara snäsig och bita tillbaka och kunde vara sarkastisk. Det är ingen person man trampade på tårna. Vissa var nog lite rädd för henne och hennes vassa tunga. I hennes hem var det hon som bestämde. Hon var dominant. Mannen sa ja och amen. Jag ser en villa som är klädd med grå eternit. De hade ganska fin bil. Hon visar mig en flaggstång med flaggan i topp. Jag vet inte om hon flaggade på namnsdagen eller om hon är född eller dog i samband med flaggdag. Den här kvinnan var sjuk, men inte så att hon inte kunde gå. Hon åt medicin för sjukdomen, hade besvär med huvudvärk. Jag tror att när hon dog gick det ganska fort. Något hände och inom ca 2 dagar var hon död. Hon blev kanske medvetslös och sedan tog det några dagar innan hon dog. Mycket fint hem. Rent och städat och alla saker på sin plats. Varje kväll hade hon en tub med salva, kanske ansiktscreme, hon lade sig i sängen och läste innan hon somnade. Hon var mån om sin släkt och familj men på ett sätt - inte gulligull, kram och puss osv - hon hade nog svårt att uttrycka känslor. Hennes utseende var hon noga med håret. Hon var nog blond, ljushårig. Lite uppstående hår, inte tuperat kanske. Normalt byggd. Kan känner inte dödsorsaken.... Jag tror att hon var ljuskänslig. Det känns som om hon hade mörka glasögon för att hon var känslig mot ljus och fick huvudvärk. Jag tror inte att hon mådde bra i sig själv. Hon var känslomässigt hämmad och man kom henne inte in på livet. Hon hade en "stålutrustning" på sig. Man kom inte åt henne.

Svar: Anita kunde inte identifiera texten och svaret blev FEL.

Vid den efterföljande genomgången visade det sig att ringen hade ägts av en äldre generation och beskrivningen ovan passade in på hennes mamma Eila som dog på pappans födelsedag och hon hade bott i ett hus som hade haft eternitplattor osv vad gällde städning, att hon läste i sängen, håret stämde m m.

Se kommentarer i efterhand vid 1 ovan.

 

7 Golfklubba - Eva-Lotta - 20.13 - ROSA

Jag fryser på utsidan av armarna. Jag känner av vänsterarmen och ont i axeln. Handleden och armen domnar. Jag tänker på underbett med lite framskjutande haka. Det känns som om jag är välutbildad, artig och hövlig. Vet hur man ska uppföra sig. När han pratade kunde han lägga huvudet lite på sned. Det är något med språket. Han är nog inte utlänning, men har kanske en dialekt. Han dog inte i det länet han kom ifrån. Jag vet inte om han varit duktig i någon sport någongång. Hemma hos honom fanns det pokaler. Jag tror att han har kompisar kvar från skoltiden och jag tror att han hade något med en studentförening att göra och han var engagerade i saker och ting. Han hade mycket åsikter om saker och ting och kunde diskutera politik. Han var insatt och kunde mycket om många saker. Det börjar rycka i min näsa och ögon. Det känns som om det är en person som vill komma fram. Det är kanske inte så länge sedan han dog. Den här personen som har gett mig den här saken skulle jag vilja ha en sittning med han vill säga saker. Han har besvär med högra axeln. Han hade nog något problem med "kisseriet". Kan han ha haft kateter? Jag får ont i vänster tinning och uppe i huvudet och vänster öga.

Jag tror att han kan ha fått någon liten propp eller hjärnblödning som en varning och sedan har han fått en stor senare. Han låg på lasarettet när han dog. Det var så att man såg på honom att han skulle dö. Munnen är öppen och han andades - han var inte vid medvetande utan han dog efter ett tag. Det känns som om han låg i fosterställning på sjukhuset. Låg på sidan med benen uppdragna. Han kanske t o m hade galler på sängen på sidorna. Han var välfriserad. Lite gråmelerat - mörkgrått i olika nyanser. Sidbena. Han stoppade mig......Jag känner ett litet tryck över bröstet och lungorna. Kan han ha haft kärlkramp eller problem med hjärtat? Det känns som min egen kärlkrampskänning som jag får i ryggen.

Svar: Eva-Lotta kunde inte identifiera texten och svaret blev FEL.

Vid den efterföljande genomgången visade det sig att golfklubban hade tillhört hennes syster. Av någon anledning så trängde sig Eva-Lottas pappa in och förmedlade att han ville ha kontakt med Eva-Lotta och det blev därmed en beskrivning av pappan som dog på det sätt som Carina beskrev.

Pappan lyckades "komma igenom" trots att Carina hade bett om att endast ägarna till de aktuella sakerna skulle komma fram.

2005-10-20 - Eva-Lotta hade en privatsittning med Carina och där fick hon svar på många frågor.

   
           

 

Testaktiviteter

 

 

   

2005-08-23 - TESTSITTNING 2 - 6 st för Carina okända personer deltog

BLÅ Guldberlock hjärta

"Det första jag känner är att magen är den är svullen, och liksom tung på något vis. Och så känner jag att den här kvinnan inte var så gammal när hon dog. Jag gissar på 60-65. Hon har brunt hår, lite vågor i det, precis som om när man använder en locktång. Hon är noga med håret, ska va snygg i håret. Glasögon, ganska V-format ansikte, det känns som om hon bodde ensam, i en lägenhet, det känns som om hon kunde går på dans, Vikingarna o Co, tyckte om smycken, jag ser örhängen.. Liten och smal. Jag tror att hon höll på med handarbete, för att det var även tavlor i handarbete, och kuddar, det är liksom att hela kudden är täckt med garn.
Tyckte om att gå i kjol, ska räcka nedanför knäna. Känner mig lite ledsen med henne, sista tiden i livet så var hon ledsen. Kände sig ensam, o (lång paus)
Ganska hög panna. Lite, inte direkt plutmun, men lite åt det hållet, ser ut som mycket rynkor på överläppen. Jag skulle vilja säga att hon hade cancer, men att det var hjärtat som gav upp. Kan inte säga närmare. Kan inte säga var i kroppen cancern var. "

Svar: Allting stämde utom brunt hår ­ det var grått. Kjolen stämde inte såsom Carina beskrev det, denna kvinna ville inte ha kjol. Hon gick alltid i långbyxor. Hon bodde hemma hos sin sons familj i lägenhet, men hon var inneboende. Hon flyttade nog dit när maken dog. Hon ville bo ensam i lägenhet hade hon berättat för kvinnan med berlocken.

 

SVART Bok, "Majors avsked"

" Här får jag smärta i hjärta och bröst, lungorna. Jag vet inte om jag lurar mig själv, men här ser jag en man, i en fåtölj, med lampa bakom fåtöljen. Benen i kors, filttofflor, glasögon, beskriver jag Sherlock Holmes? J Fick en känsla av honom, med pipan i mun. Jag tror faktiskt att den här personen skrev, nedtecknade saker. Han har nedtecknat något. Jag känner av att jag får ont i magen på vänster sida. Jag ser att han sitter vid ett skrivbord, han dricker något, en mugg kaffe eller the eller något. Han var en tänkare, han funderade mycket på saker och ting, han var lite djup. Det känns som om han bodde i stan, han tog kvällspromenader. Det känns som om han gick på cafeteria, att han kanske hade ett favorit-cafe. Jag får en känsla av en gammaldags lägenhet, det är tyst i lägenheten. Det känns som om han är ensam, att det inte är någon annan i lägenheten. Vet inte varför, men nu får jag en bild av kvinna, som ligger i en säng, hon har papiljotter och en tunn sjal över papiljotterna. Här känns det som om han dog lugnt, och stilla. Nästan som om han bara somnade in. Det skulle inte förvåna mig, om han hade ett leende på läpparna. Det är som om han funderat på sin död, vad som händer, som om sista tanken var att "jaha""

Svar: Det stämde inte alls. Mannen som hade ägt boken hade legat förlamad på ett vårdhem i 15 år. Carina tror att det kanske kan vara författaren själv som kom fram.

 

RÖD slät guldring, "hög" i modellen, men smal i bredd.

"Här börjar jag med att känna av vänsterarmen. Traumatiskt/dramatiskt, känsla av ambulans. (Hjärtat) Den här personen hade besvär med höger knä. Det känns som om han var skojfrisk, nästan lite flirtig, han var charmig. Det bränner under höger armhåla, och under höger arm. Aj cencur, det knakar i bägge knäna. Det värker i mina fötter. Den här mannen tror jag var överviktig, en sån här skjorta. Det känns lite ångestfyllt när han blev sjuk, jag vet inte om det har med hans fru att göra, om hon blev skärrad eller nåt. Det har med uppståndelse att göra iaf, ångesten. Smärtan i benen, höfter osv berodde på övervikt. Jag tror han tyckte om att vara ute i båt och fiska, jag tror att han hade besvär med åderbråck, faktiskt. Kan karlar ha det? Så känns det som om han har haft en bil som han var mån om. (Carina säger att usch, det värker överallt) Gör ont bak i ryggen, njurarna. Det här är lustigt: jag ser brandstationen/räddningstjänsten i K..., där jag själv har jobbat. Jag vet inte riktigt varför. Jag tror att han var en riktig DonJuan när han var yngre."

Svar: Ringen ägdes av en kvinna och Carina beskrev en man. Carina frågade om det kunde vara någon annan som ringen stämde in på. Ja svarade hon, hennes man dog av hjärtfel. Innan det hade maken blivit vådaskjuten - han blev skjuten i höften och hade värk i knäna osv. Han putsade alltid på en bil.

 

LILA Ring, en stor tung modell som liknar en groda (!)

"Här vet jag inte, här känns det som min höger sida, handen och handleden på hö sida visar hon, och ögat på höger sida också. Konstig känsla runt ögat Kliar, på höger armen. Här tycker jag att jag har den här durrande känslan i underbenen, som för mig betyder diabetes. Det är som om jag vill sitta och trycka på högerhanden, reumatiskt eller så, försöker massera sin egna hand på nåt vis. Hon känns seg; hon var tystlåten, gjorde inte så mycket väsen av sig när hon levde. Hon har nog dålig blodcirkulation, underbenen känns kalla.
Nu är hon på gång med ögat igen, jag känner hur höger öga tåras. Skum känsla i bakhuvudet också. Hon ger mig väldigt lite information. Känns som om hon har grått hår, som är kort, och mittbena. Att håret är rakt. Jag tror att hon använde rullator, jag tror att hon blev lite senil och att hon även bodde hemma när hon blev senil men till slut så gick det liksom inte längre. Smal, strumpbyxor var viktigt. Ingen person som hade långbyxor på sig. Gick lite framåtlutad, med blicken i backen, eller vad jag ska säga. Skulle hon titta åt nåt håll, så såg det ut som när en annan har nackspärr, får vända hela överkroppen. På slutet nu, när jag beskriver kvinnan, så känns det som om jag har fel, det känns som om jag har beskrivit min granne. Jag vet inte varför jag har den känslan."

Svar: Svaret stämde till ca 50%. Kvinnan hade fått en stroke och hade problem på höger sida med handen och handleden. Ögat rann. Dålig blodcirkulation stämde. Hon gick framåtlutade med blicken i backen.

Fel. Hon hade brunt kor hår med mittbena. Rullator använde hon. Hon var tjock inte smal.

 

VIT litet glas med guldkant och fot

"Känner mig lite andfådd. Svullen i svalget. Liksom svullen, som när man är förkyld. Huvudvärk. Det första jag ser är där jag tror att glaset stått, ett brunt skåp med glasrutor, kanske 170 högt. Så att det har varit fin-glas. Personen har haft något i vä underben/fot, det gör ont uppepå fotvalvet. Det är ett fint hem, välstädat, och saker på sin plats. Jag tror att den här personen, att det var som ett finrum, som inte användes så mycket. Jag kastas mellan 2 personer. En smal farbror och en lite kraftigare kvinna. Jag vet inte vem av dom jag ska beskriva. Jag tar gubben, för att jag känner mig smal. Han verkar ganska glad till sitt sätt, han kan vara i mellan 75 o 85. Han har ganska stor näsa för sitt ansikte. Tunt hår, ganska långa öron, där den övre delen av örat är stor, eller vad jag ska säga. Jag har inte känt nån dödsorsak, men jag känner av vä armen, så hjärtbesvär eller hjärtkänning. Men det värker nåt fruktansvärt i vänstra benet. Han försöker nog tala om att det var hjärtat. Han käkade hjärttabletter ett tag, men när döden kom, så fick han nånting, hamnade på sjukhus nån vecka eller så, och han ser förvånad ut när han dog. Han var en sån person som inte tyckte om att prata om sjukdomar o sånt, han förträngde sånt. Bruna kraftiga skor, jag tror att han jobbade på ett ställe där man hade tjocka arbetsskor. Skulle inte förvåna mig om han hade overall också." (Carina tar sig på området runt diafragman, och känner smärta i området)

Svar: Fel. Det fanns inte heller någon annan i hennes närhet som detta stämde på. Familjen har ägt glaset länge. Nu stod glaset i ett sådant skåp som Carina beskrev.

 

GUL Halsband med bricka (namn, som var vänd ner i Carinas handflata.)

"Mansnamn på fyra bokstäver, känns det som Jag ser en uppknäppt skjorta, hår på bröstet. Jag känner mig trött. Jag får en känsla av att det är en sjukdom, som sakta äter opp en på nåt vis. Jag tror att det har med förståndet och hjärnan att göra, som Alzheimers ungefär.
Jag ser mannen på sommaren, i badbyxor på en strand, jag tror att han vill visa att han tyckte om att bada. Han gick inte barfota, nån slags sandaler. Normalt byggd, jag tror att kom det en kvinna, så drog han gärna in magen! Jag får en känsla av att han antingen inte alls var gammal, eller att han till sitt sätt var väldigt ungdomlig, jag kan inte bestämma mig där. Jag får en känsla av att . Jättesvårt med ålder på den här karl, vad jag än vill säga blir jag stoppad på nåt vis. Social, tyckte om att ta en grogg, i glada vänners lag. Kanske inte bara i glada vänner lag, han kunde nog ta en grogg till Bingolotto också Får tillbaka sommarkänslan. Husvagn, camping o sånt där. Han lämnade en fru, han dog först. Det känns som om han visste att han skulle dö, men att han försökte hålla skenet uppe i alla fall. Det känns som om han var den som var stark, men han hade inget emot det, det fick honom att liksom inte fokusera på sig själv. Jag förstår inte det här: det är nånting med åldern på den här människan. Vet inte om jag får "nej" hela tiden för att jag ska gå ännu längre ner i åldrar? "

Svar: En man som hette Sten-Åke. Han hade kanske Parkinson ­ hon kommer inte ihåg nu vid den efterföljande rättningen vilken sjukdom det var. Han var inte gammal när han dog. Tog gärna en grogg också framför TVn. Han dog först. Han visste att han skulle dö.

   

 

 

   

Kommentar 2005-09-01 från värdinnan efter förfrågan:

Jag har inga bra svar/facit att ge dig. Jag var inte särskild aktiv när "sittarna" gick igenom med dig. Det vi har diskuterat är att en del saker inte var tillräckligt personliga. Boken som i testet nämns SVART tillhörde en man som inte alls passade in på beskrivningen. Boken var skriven av Lars Widding och själv tycker jag nog att beskrivningen av honom kan stämma istället. Jag vet också att glaset (VIT) inte alls var igenkänt.

   
           

 

Testaktiviteter

 

 

   

2005-09-07 - TESTSITTNING 3 - 3 st för Carina Landin okända personer deltog

1 Guldhalsband - Marie - 19.00-19.13 - GRÖN

Det första jag ser är ett rött 2-våningshus på landet som ligger lite uppe på en höjd och där uppe stå en kvinna som vinkar åt någon som ska åka därigrån. Det ligger som en liten ladugård också därnere. Det är inte mer än kanske 50-100 m till ladugården och backen är bara ca 25 m - huset litter lite högre. En liten flaggstång. På vänster sida om grusgången som går upp till huset finns en vildvuxen berså eller plommonbuskar eller liknande. Jag känner att det gör ont på framsidan av skenbenet på höger ben. Det känns ungefär som om någon har karvat bort skinnet där, det svider och bränner där. Den här damen kokade sitt kaffe i en kaffepanna som var metallfärgad. Det var gammal inredning i köket och de hade ganska jobbiga problem med möss. Hon är lite tjock den här tanten och jag tror att hon har lite problem när hon går, inte haltar ditekt, men man ser att hon har problem när hon går. Hon har ganska bulpiga ögon - ögon som står ut lite grand. Ögongloberna är stora och ögonlocket ser långt ut. Det ser ut som om hon har tjockt hår och det är mellangrått, det är inte platt utan det är papiljottvågor i håret. Jag känner pulsen dunkar i mitt huvud så jag tror att hon hade högt blodtryck. Jag känner också att jag blir varm i ansiktet. Det känns i huvudet som om när man sätter en gummisnodd i handen så att blodet stannar i handen, så känns det i mitt huvud nu. Hon visar mig att hon kokar gröt och visar en träsked och jag får en känsla av blåbär till gröten. Till sättet är hon glad. Hon är en sådan här människa som gör mycket för andra människor och fastän hon blir trött så visar hon inte det. Hon vill hjälpa alla utan att säga nej och hon har svårt att säga nej. Jag känner även lite yrsel så jag tror att huvudet har varit hennes besvär. Jag vet inte varför men jag får en känsla av hemtjänsten på landet. Jag vet inte om hon varit inblandad eller om hon har haft hemtjänst. Rent och snyggtt hemma, pelargoner i fönstret. Kan vara i 75-årsåldern. Jag tror att hon var ganska frisk in i det sista så att när hon väl blev sjuk så gick det nog ganska fort. Jag är lite osäker men jag gissar att hon kan ha haft diabetes, jag har den här konstiga känslan i mina ben. Jag tror att ögonen låg lite djupare så det ser ut som om hon har lite utskjutande panna, ganska rak spetsig näsa, näsan ser lång ut om man räknar från ögonbrynen till nästippen. Hon har en liten plutthaka. Nu kom det smärta i mitt vänstra öra och jag vet inte om hon vill säga att det är något med örat. Jag får är att jag vet inte om de inte sågs så ofta.

Svar: Stämde "klockrent" på Maries farmor, som hon växte upp hos som barn.

 

2 Guldarmband Sara 19.17-19.30 - GUL

Här ser jag en ganska aktiv kvinna med brunt mörkt hår. Jag ser henne vid en bil och en man så att jag tror att hon dog innan mannen och jag tror att de åkte mycket med bilen eftersom hon visar mig bilen. Det känns inte som om hon är så förskräckligt gammal. Jag tror inte att hon hade fyllt 70 år. Det känns som om hon är kraftfull när hon pratar - inte mjukt och försynt, hon vet vad hon vill och kunde säga ifrån. Här får jag nästan lust att säga att det är cancer - jag var på vippen att säga att hon gått igenom behandling och tappat håret. Så jag tror att det var någon slags cancer men att man hade hoppet kvar att man kunde bota henne. Jag tror att de hade garage till sin bil. Jag får nästan lite ont i halsen. Det känns som om jag har halsfluss. Det känns som om det inte skulle förvåna mig om hon fått cortison och fått svullna hamsterkinder. Jag har huvudvärk. Lingonplockerska. Normalt byggd men att hon gick ner i vikt innan hon dog. Det gör även ont i bägge axlarna. Jag tror att hon hade en servis som hon tyckte om. Hon visar mig tallrikar. Finns dom kvar idag tror jag någon har dessa på väggen. Jag försöker få fram var hon hade besvär så är det hvuudet, men när jag frågade så började det kurra i magen så jag vet inte om hon försöker påvisa att det är något från magen - eller också är det min mage......Jag ser en egengjord grill som är gjord med tegelstenar - terakottafärgade, inte vita. Jag tror att hon ägde ett vitt pärlhalsband. Hon läste innan hon somnade, hade glasögon. Hon dog på sjukhuset. Jag törs slänga mig ut att säga som en vild gissning att hon hade bruna ögon. Guldörhängen, verkar energisk, ingen slöfock. Jag tror att det smittade av sig. Man ville inte sitta ner i hennes närhet. Jag ser ett vitt hus men jag får en känsla av att det är ett vitt hus i Grekland eller Spanien - jag tror att de har vita hus där. Jag vet inte om hon vill visa att hon tyckte om att resa till länder med vita hus. Jag tror att det finns ett foto påhenne med en ganska stor solhatt.

Svar: Sara valde fel färg, men vid genomgången av texten i efterhand passade GUL in. Armbandet hade tillhört Saras farmors syster. Hon dog efter maken på sjukhus, men ej i cancer. Sara ska kolla med sin pappa eftersom hon inte känner till det som beskrivs ovan.

 

3 Guldring Catrin tid 19.34- 19.46 - VIT

Jag tror att det här är en hjärtmänniska. Jag vet inte om personen dött i hjärtinfarkt jag väntar lite med det. Nu tog det stopp. Den här damen var inte så stor, lite framåtböjd, ville gärna ha kofta. Direkt får jag en känsla av att hon var lite borta i huvudet att hon inte kunde klara sig själv utan tillbringade sista åren på ett ålderdomshem ellerliknande. Jag ser en bild att personen sitter i rullstol och har tofflor och en rutig filt över benen. Hon sitter lite framåtböjd. Jag får en känsla av att hon är i sin egen lilla värld. Jag tror att hon hade smala händer och jag tror att hon hade lite långa naglar med smuts under naglarna. Jag tror att hon hade rakt hår. Ganska stora öron för att vara kvinna. Jag får känslan av att hon har arbetat hårt, typ fabrik eller liknande. Jag tror att hon titade på sina händer och höll på med händerna och fingrarna och så här. Jag gissar på att hon är runt 80 år. Jag tror att det var en sådan kvinna som lade sig på kvällen och hade dött på morgonen av hjärtat. Smal. Sen visar hon mig att man bryter sönder knäckebröd och lägger i mjölk med sylt och sådant vet jag att jag åt själv. Jag ser som ett klocktorn - jag får lust att säga det, men jag vet inte varför. Det känns som hennes man eller karl ofta kom och hälsade på henne. Jag tror det är hennes man. Hon använde armbandsklocka. Det är som om hon har problem med tänderna. Det gör ont i överkäken längst bak. Jag tror att hon satt och tuggade, eller rörde på munnen. Det kan ha varit något med hennes högra öga.

Svar: Svaret blev FEL. Cathrin valde GRÖN. Mormor dog i skelettcancer på sjukhus och hon bodde sista tiden hemma hos dem.

Kompletterande svar 2005-09-09 av Cathrins mamma: Svaret blev ATT MYCKET STÄMDE

Cathrin bad sin mamma ringa upp. Förlovningsringen hade tillhört Cathrins mormor. Cathrin hade nu fått den. Vid telefonsamtal kom följande fram:

Beskrivning benämnd GRÖN stämde in så bra att Cathrins mamma fastnade på den, precis som Cathrin gjorde själv vid första genomläsningen. GRÖN beskrev föräldrahemmet exakt som det såg ut. Detta med metallafärgad kaffepanna stämde också. Mormodern hade en jättespetsig näsa - hon var lik Margareta Krook. Hon hade dock saint pauler i fönstret, inte pelargoner. När vi tillsammans gick igenom VIT ännu en gång kom följande fram:

Det är 21 år sedan mamman (Cathrins mormor) dog. Cathrin var då nästan 12 år. Mormodern dog i skelettcancer. Cathrins mamma tog hem sin mamma från sjukhuset så att hon skulle få bo hemma den sista tiden. Hon bodde hemma hos dem och fick bo på nedervåningen. Det fanns en rullstol i hemmet för hennes räkning, men hon vägrade sitta i rullstolen för hon var lite pipinett.

Hon åt knäckebröd, smala bruna finn-chrisp. De bodde på Fågelbovägen och från fönstret såg hon "Klockstapeln" på Rosenkälla-kullen, (där det ligger en liten kyrka). Hon hade löständer och hade därmed problem med tänderna. Det kan stämma att hon rörde på munnen eftersom hon gick ner mycket i vikt och att protesen då troligen inte satt som den skulle. Cathrins mamma kunde inte riktigt komma ihåg det. Hon tycktre också om att prata mycket och då rörde hon naturligtvis på munnen. Mamman hade dålig syn och fick inte ta körkort. Cathrins mamma vet inte vilket fel det var på ögonen. Det var inget man pratade om.

När maken dog 1970 fick hon ångest och därmed fick hon ont i bröstet vid sina ångestattacker.

Mot slutet var hon framtåböjd, troligen på grund av skelettcancern. Hon var i sin egen lilla värld så fort de körde henne till sjukhuset. Hon ville inte lämna hemmiljön. Hon hade ganska smala händer (det är svårt att definiera om en hand är smal eller ej, men hennes händer var lika både Cathrins mamma och Cathrin och när Carina i efterhand tittade på Cathrins hand bedömde hon handen som smal). Hon hade vackra naglar. Hon använde alltd gummihandskar vid trädgårsarbete. Om hon var smutsig under naglarna så var det vid trädgårdsarbete. Hon hade permanentat hår, ej rakt. Cathrins mamma kan ej svara på om hon hade långa öron. Hon har arbetat som sömmerska på en kappaffär före 1946. De var vog en 3-4 stycken som arbetade där. Därefter var hon hemmafru.

Hon kanske höll på med händerna och fingrarna. Hon smörjde alltid sina händer. Den nya "Mannen" (mormodern var änka) bodde på egen adress utanför staden och var ofta och hälsade på hos henne - de mer eller mindre bodde tillsammans men inte officiellt - på sommaren i hans hus och på vintern i stan. Ja, hon använde armbandsklocka.

Hon låg på sjukhuset en 1vecka innan hon dog.. Hon dog när hon var 70 år och hon såg ung ut. Hon dog en morgon på sjukhuset. Familjen lämnade henne på kvällen och hon vaknade aldrig mer. Ingen obduktion gjordes.

 

4 Guldarmband med berlocker - Marie - 19.50 -20.01 - RÖD

Den här kvinnan tror jag har haft besvär med livmodern eller det området. Jag får Göteborg. Någonting med havet. Om min hjärna kopplas in så känns det som om hon kanske seglade eller... Jag ser stora kranar som man hade eller har i hamnen. Det tror jag är en ganska förnäm kvinna. Jag tror att hon hade lite gott ställt, tyckte om att klä sig fint, snygg i håret, jag tror att hon färgade håret. Jag tror att hon målade sig. Medelkropp mot smal. Det gör ont i min vänstra tumme, jag vet inte om hon vill visa något med det. Lite V-format ansikte, jag får bilden av hon som spelade den arga damen i Falcon Crest, jag vet inte vad hon heter..... Jag tror att hon hade lite stor näsa, hon målade läpparna. Det känns lite besvärligt att andas. Jag tror att det har något med hjärta och lungor att göra. Hon såg yngre ut än hon var. Det känns som om hon var civilt klädd när hon arbetade. Inget kroppsarbete utan typ affär eller försäkringskassan eller ditåt. Hon kan ha tyckt om att sjunga. Hon kanske sjöng i kör eller något. Ont i höger axel. Ganska färgrik. Tvärtemot en liten grå mus, färgstark eller hur säger man. Hon tyckte om rött vin. När hon var yngre så tror jag hon åkte till snön på semester. Jag får nästan känslan av eget företag, eller att hennes man hade eget företag. Hon var noga med att läsa dagstidningar. Det känns som en storstadskvinna. Det gör inte bara ont i axeln, det gör ont i skelettet i armarna och händerna. Om man tittade på henne när hon inte såg det så fick man en uppfattning att hon såg lite butter och tjurig ut, hennes ansiktsdrag såg ut så. Sen känns det som en idiotisk gissning igen - spelade hon golf, jag ser sådana där konstiga skor....

Svar: Marie svarade fel. Guldarmbandet hade tillhört Maries svärmor. Hon hade bott i Vaxholm. Hon fick cancer och det stämde på GUL.

 

5 Guldarmband med berlocker - Sara 24 år- 20.06-20.16 - SVART

Nu får jag kraftigt ont i vänsterarmen så jag tror att det är en hjärtinfarkt som tagit livet av henne. Jag tror att det är en person som tycker om sol. Jag ser en solstol. Jag tror att hon hade trädgård och att hon höll på mycket med blommor. Hon hade nog hatt på sig i trädgården som skydd för solen. Hon hade ont i vänster armbåge. Jag känner också av smärta i höger underben och fot. Det känns som om hon var en duktig mamma. Hon var noga att barnen skulle se fina och välklädda ut. Det känns som om hon har ett ärr på buken. Som om hon har opererat något någon gång. Det känns också som om hon hade bruna, inte födelsemärken, men pluppar, på ryggen. Jag får en siffra - jag får 56, men det känns inte som hon är född då eller dog 56. Det känns också som en ganska ungdomlig kvinna i sina bästa år på något vis. Jag får en känsla av att det var något med hennes ögon, om hon skelade eller..... Sedan tror jag att hon var aktiv inom någon sport när hon var ung. Sport, det kanske var gymnastik...

Jag får "flaschar" men hinner inte riktigt med. Jag tror att hon hade besvär med hjärtat, det är olik ahur man känner av hjärtat, men jag tror att hon kände av både i bröstet och ut i ryggen. Det känns som om jag får se glasögon hela tiden. Det kan vara solglasögon, vita är ett par, En annan bild som flashar förbi är sådan grejer som man sätter fast på glasögonen och viker upp. Jag tror att hon hade ganska fyrkantigt ansikte. Ganska bred mun, den var smal men bred, lite höga kindkotor. Här känns det nästan som om hon visar mig långt brunt platt hår som man har i en hästsvans och mittbena. Hon känns inte heller så lastgammal. Jag får en känsla av att det var en sådan kvinna som deltog i "krama almarna i Stockholm" - lite upprorisk. Jag tror att hon har demonstrerat.

Jag tror att hon och hennes man byggde sin egen villa och jag tror att de hade en bidé. Jag tror att villan var av tegel.

Nu ser jag en bild på en av kvinnorna som jag sett förut. Kan de ha någon koppling till varandra?

Svar: Saras farfar hade ägt armbandet och gett det till farmor, som lever och som gett armbandet till Sara. Farfar var poliskommissarie. Farmor är syster till den person som beskrivs under 2 GUL.

   
       

 

Testaktiviteter

 

 

   

2005-09-14 - TESTSITTNING 4 - 4 st för Carina okända personer deltor

1 Askfat - Birgitta - 18.33-18.45 - GRÖN

Det är en man som har ett bälte i byxorna och han drar åt bältet hårt. Han är smal. Vit skjorta. Han känns lite ostadig på benen. Han visar mig att han har problem med vänster handled för det gör ont i den och lika dant i vänster ben i knävecket på baksidan av benet. Jag tror att han har problem att andas. Jag känner mig dizzy i huvudet. Han dog på sjukhus och jag tror att han låg där ett tag innan. Han hade ganska toppigt huvud och tunt med hår. Ganska markerad näsa med svarta prickar på. Ögonen är lite små och insjunkna. Jag ser en liten vit kyrka och det brukar tyda på att det är som en liten by, att han bor i en liten by. Jag ser honom i blåkläder så jag tror att han hade det när han arbetade. Den här byn kan ha legat vid en sjö. Han har lite lång överläpp, långa öron. Jag tror att han bara somnade in. Jag tror att han kan vara intresserad av bilar, eller åtminstone har haft bilar runt sig. Han var glad och skojfrisk. Han var intresserad av barn, det var en sådan person som tog barnen under hakan och skojade med dem. Jag tror att han hade ganska långa tänder. Ofta om en person har mustasch eller skägg så brukar jag känna att det kliar, det gör detinte nu, men däremot får jag en bild av en mustasch. Jag ser en citron. Jag säger det även om det låter konstigt. Jag kan tänka mig att han är 70-75 år.

Svar: Birgitta valde rätt färg.

I mail efteråt skrev hon så här: Jag har tyvär inte fått all information om morfar och farmor, ännu. Som det är nu så stämmer historien till ca: 80 %. Det är några detaljer som jag måste "checka upp" med mormor och pappa.

Det är synd att man inte registrerade texten bättre.. Vi skulle nog ha gått in ensamma och i lugn och tysthet läst texterna för att suga lite mer på dem innan vi valde färg. Det är ju så uppenbart när man får reda på vilken det var. Så förmoligen är det de 20 % som är fel som virrar till det eller låser för oss som ska tolka. Hur som helst är det ju ändå helt otroligt att hon kunde se allt som faktiskt stämde, eller hur? Mvh... Birgitta

Kommentarer i mail 2005-09-28: Han dog smärtsamt och kvävdes (lungcanser) Han var rätt tyst av sig. Visade inte så mycket känslor när han levde. Inte skämtsamma typen mer underfundig med satirisk humor. Han hade inte mustasch. Citroner har jag ingen aning om... mer än att jag själv tycker de är vackra att se på.....?

 

2 Ringar och örhängen - Caroline - 18.48-19.01 - GUL

(Markering med grå stil nedan har gjorts i efterhand av Caroline, som markering av saker som inte stämde.)

Det första det här kvinnan vill visa är sitt hem. Det känns som om det är gamla fina möbler. Bl a ser jag som en - jag vet inte vad det kallas - det serut som en byrå men det är inga lådor utan ett skåp med dörrar och räcker ungefär till magen. Längst bak på skåpet så är det som en upphöjning - lite snickarglädje, knoppar på bägge sidor. Jag tror att hon hade fotografier på det skåpet. Hon hade en stor brun kruka som stod på golvet med en blomma i. Hon var duktig med blommor. Det var rent och fint och ordning och reda. Det är ett tyst hem. Det man kan höra är en klocka som tickar. Jag tror att hon var ensam i sitt hem. Hon hade någon tidning som jag tror att hon prenumererade på och som hon löste korsord i. Jag känner av huvudet och fick som en yrselattack. Det kliar lite överallt. Jag vet inte om hon hade problem med klåda eller något. Hon hade glasögon. Ganska kort. Högst 1,65 lång. Nu vill hon visa att det gör ont i högra axeln. Det här kvinnan var lite rund. Grått vågigt hår. Ganska liten mun. Jag tror att hon höll på med handarbete och mest med broderier och jag ser en som min mormor hade - ett förstorningsglas som hon satte på magen. Hon hade problem med höger höft och smärta i benet. Hon hade skor inomhus. Lägenhet. Jag tror att hon vill markera också höger knä. Jag tror att hon kunde ge ett intryck av att vara lite grinig, men jag tror att det berodde på att hon inte var så förtjust i att träffa nya personer, men innan så fick man det intrycket av henne. Här har jag svårt att känna dödsorsaken. Inga hjärtbesvär. Det känns bara som att livet tog slut plötsligt. Höger öga börjar rinna. Hon kände sig ensam. När hon var yngre så åkte hon tåg när hon skulle hälsa på någon. Jag känner av huvudvärk.

Svar: Caroline valde fel färg. Hon hakade upp sig på att mamman var lång och valde en berättelse som beskrev en lång person. Chiffonjén som Carina beskriver stämde. Mamman fick en stroke.

Caroline skrev ett kompletterande svar: Text med GRÅ text ovan stämmer inte. Hon hade bett maken läsa texterna och bett honom bortse från längd och rundhet i texten och han valde GUL, alltså rätt svar.

 

3 Örhänge - Christel - 19.05-19.15. - VIT

(Markering med fet stil har gjorts i efterhand av Christel som markering av saker som stämde.)

Det första jag känner är att personen frös. Här ser jag en lång smal ganska auktoritär och stolt kvinna. Brun grått vågigt hår, glasögon. Jag får en känsla av en lärarinnetyp - en strikt person. Jag ser att hon har kjol. Jag tror att hon är utbildad. Hon verkar klok och kunnig. Jag ser vatten och jag ser en liten röd stuga - jag får känslan att det är en sommarstuga. Jag tror att hon var ganska pigg, klarade sig själv, gick. Det känns som om hon blev förvånad när hon blev sjuk. Det blev inte som hon hade tänkt sig. Jag får ont i vänster öga. Jag tror att hon läste mycket. Här känner jag av vänster arm så jag gissar att det var en hjärtinfarkt. Jag tror att det skilde åtminstone 10 år mellan henne och hennes man. Änka, ganska stora fötter. Hon visar mig långbyxor också och hon visar mig rött, jag vet inte om hon tyckte om rött. Jag tror att hon hade en dotter och när hon var liten satte hon gärna rosett i hennes hår. Det var viktigt att barnen var välklädda och snygga att visas fram. Det här med ålder känns svårt med henne. Jag tror att hon var yngre än hon var. Hon gick ganska fort när hon gick för hon hade långa ben. Hon bodde nog i lägenhet i stan, jag tror att hon gick och handlade på torget. Det känns som om något av barnen flyttade ganska långt ifrån henne och det tyckte hon att det var tråkigt att de inte bodde nära så att hon fick träffa barnbarn. Jag ser en cirkusföreställning. Jag vet inte om det finns något minne med cirkus eller att hon tyckte om cirkus.

Svar: Christel kunde inte med säkerhet säga om örhänget hade tillhört hennes mamma, som hon trodde. Beskrivningen ovan stämmer mer in på de äldre kvinnor som hon växte upp hos i en rörig familjekonstellation.

Svar senare via mail: Det här är ju inte min mamma. Det stämmer mer på min "mormor" (ej min riktiga mormor) eller hennes syster Greta. De var födda 1896 och 1900 och dog i mitten på 70-talet, Greta dog av en blodpropp i benet, mormor tynade bort på långvården. Greta var i sin ungdom förskollärarinna och förlovad med en man. De gifte sig aldrig utan hon flyttade ihop med sin syster och de bodde ihop tills de dog. Ingen av dessa tanter var gifta eller fick några barn. De tog hand om andras barn istället. Min mormor bröt vänster arm när hon var liten och det läkte ihop fel så hon kunde inte vrida och röra armen normalt. Hon hade större fötter än Greta. Dessa damer hade aldrig långbyxor och allt de ägde gick i svart och brunt. De hade till och med galoscher svarta förstås. Vi gick och handlade på torget, men mest kommer jag ihåg att vi gick till Vivo och ostaffären. Vi flyttade till Nyköping från Karlskrona så det tyckte de var tråkigt och flyttade efter några år till Tranås för att komma närmare oss. De hade i ungdomen bott både i Norrköping, Växjö, Tranås och runt omkring dessa städer. Deras familjegrav finns i Växjö på stora kyrkogården. Cirkusen kan ha att göra med Christel, deras feriebarn från Tyskland. Hon kom efter kriget sent 40-tal eller tidigt 50-tal.

 

4 Ordnar - Förtjänstmedaljer - Katarina - 19.20-19.34 - RÖD

Det första jag känner är hjärtbesvär. Jag tror att personen var ganska stor och tyckte om mat och dryck. Det gör ganska ont i vänster arm så det var nog en riktigt ordentlig hjärtinfarkt. Jag känner också av vänster öra. Jag känner av i bröstet så jag tror att han hade haft besvär med hjärtat och då känns det i bröstet. Det kan också ha varit något med höger öga. Jag får lite känsla av utland med honom. Jag vet inte om Norge har något med detta att göra. Det känns som om det finns en hund, schäfer eller... Jag tror att han var på ganska stora fester ibland och då var det mycket folk klädda i uniform med något slags platt hatt med skärm. Jag tror att han var intresserad av religion. Det känns som om han läste bibeln och jag ser också svenska flaggan i topp och det brukar betyda att det är något med att man dog på någons födelsedag eller på en flaggdag eller kanske född på en flaggdag. Jag tror att han gjorde militären på sjön. Det här låter konstigt. Han kände folk som var negrer. Jag tror han var humanist - mänsklig och omtänksam mot andra människor, nästan som en "frälsningssoldat" som arbetar för andra på något sätt. Glad. Det känns som om han var sorgfri, att han inte ville ...sorgfri är nog fel ord... Jag ser ett gult hus i trä. Ribber som ligger vågrätt. Jag tror att han hade bättre ställt. Jag tror att han ofta hade främmande hemma, typ middagar. Det var han som ville ha främmande, frun visste att det var hon som fick laga mat. Hur ska jag förklara det här då... Det här var en person som man lydde, han behövde inte höja rösten, det räckte med en blick. Här är också något konstigt - jag ser en spjälsäng. När jag undrar varför så vet jag inte om han ville ha fler barn eller om han har förlorat något barn. Det känns lite sorgligt som har med barn att göra.

Direkt svar: Beskrivningen stämde exakt på Katarinas farfar. Han var kirurg. Han stoppade själv sin dialys. Han fick förtjänsttecknen för bl a finska vinterkriget. Han hade ett barn som var utvecklingsstörd.

Ett senare svar efter konsultation med släktingar: Katarina hade talat med sin faster (ca 55 år och drygt 20 år yngre än fadern). Katarina har inte låtit sin pappa (ca 80 år) läsa texten men hon hade frågat honom om vissa saker - jag ser en spjälsäng .... det känns sorgligt som har med barn att göra. Pappan hade sagt att inget barn hade dött. Hjärtbesvär fanns inte. Fadern dog i njurcancer. ( Anm: Kan tolkas som ont i bröstet eftersom metastaser kan ha satt sig i lungan och då får personen mycket ont i bröstet.)

Farfadern var en person som var ganska stor och som tyckte om mat och dryck. Han var över i Ryssland som läkare under kriget. (Där har han skrivit en unik dagbok om hela kriget.) Han var också i Finland och Norge som frivillig läkare under kriget. Han fick bl a ordern "Vita Korset", som är det högsta man kan få i Finland. Farmor och farfar fick sin första hund i lysningspresent och därefter har det varit hundar i familjen. Han var på stora fester iklädd uniform, som var brukligt på den tiden. Han var mycket allmänbildad och läste om olika religioner. Han var en stor humanist och kan säkert liknas vid en "frälsningsoldat". Huset var ljust, inte gult. Katarinas mammas första reaktion var den stora läkarvillan och de hade otroliga fasader i trä. De hade gott ställt och middagarna lagade hembiträdena. Man lydde honom på hans blick.

Spjälsängen - fasterns första reaktion var att Katarinas farmor, hans fru, låg i spjälsäng sista tiden för att hon var så sjuk i hjärnblödning.

Mellan en bror till Katarinas pappa, fick mamman ett missfall. Detta kände fastern till men som pappan efter flera hjärblödningar hade glömt bort/förnekat. Katarinas pappa var över 20 år då och bodde inte hemma och därför kanske han inte ens visste om detta missfall.

 

5 Guldringar 3 st - Birgitta - 19.37-19.52 - SVART

Den här kvinnan tror jag var ganska sjuk innan hon dog. Det känn som om hon var framåtböjd och andades hårt och tngt. Det här tror jag är fel på hjärtat. Den här damen visar att hon är sjuk - sjukdomen blir hennes identitet på något sätt. Jag tror att hon använde rullator. Hon blev anfådd och hon hostade. Jag vet inte om hon pratade någno gång om "hjärthosta". Hon blev lätt andfådd. Att duscha var ett helt företag för att det var arbetssamt. Jag tror att hon hade hjälp i hemmet. Jag tror att hon har minst 1 dotter som är mån om henne. De hade väldigt bra kontakt. hon var nog snäll mot sina barn när de var små och det känns som att barnen ger tillbaka. Jag har ont i vänster ben men mest på baksidan. Jag tror att hon hade svårt att hålla urinen och det kom i samband med hostan. Jag ser nypon, jag vet inte om hon tog reda på nypon? Det känns som om hon bodde mest i stan, jag får tankarna på Oxelösund, jag känner igen kolonistugeområdet som jag sett i Oxelösund. Jag tror att hon hörde illa, mest på ena örat. Jag känner av huvudet, mest runt tinningarna. Jag får en känsla av hav, kust och båtar. Jag tror att hon tyckte det var viktigt att ta hand om man och barn och att de skulle äta "fint" på söndagar. Mycket stolt över sin familj. Hon var ungefär 1.65 lång. Normalt byggd. Jag försöker se om hon arbetade. Det känns som om hon arbetade men jag kan inte få fram riktigt... jag tror hon arbetade för pengarnas skull, inte för att det var roligt, hon skämdes inte över det hon gjorde, men..jag tror att hon ofta kände sig trött och utarbetad när barnen var små. Jag tror att hon har rötterna nedåt landet, det känns som om familjen åkte nedåt. En semester när barnen var små tror jag gick till Danmark. Jag ser en ganska ung flicka med glasögon, jag får känsla av att något av hennes barn tidigt fick glasögon, jag tror att det betyder det. Det är svårt att få henne att berätta om sista tiden i sitt liv, hon vill mer hålla sig till när hon var aktiv.

Svar: Birgitta kände till för lite om sin farmor för att kunna verifiera texten och bad att få återkomma.

Kommentarer via mail 2005-09-27: Hon trodde att hon hade fel på hjärtat och sökte för det, många gånger. Men verkligheten var att hon hade ett starkt hjärta. Det var mer psykiskt framkallat, förmodligen. Hon växte upp längre upp i landet, i Härnösand, men hennes föräldrar hade båtbyggeri som hade med sjön att göra. Oxelösund stämmer inte, däremot stämde vyn med hennes uppväxt. Nära vatten och båtar. Danmark vet jag inget om.. Hon var sjuk hela sitt senare liv.. så identifikationen av sjukdom stämmer väldigt bra. Även här var sjukdomen av psykisk art. Självklart fanns det säkert fysiska åkommer som stämmer in också. Hon pratade alltid om att hon hade fel på hjärtat som exempel.

 

6 Fotoalbum - Christel - 19.56-20.07 - BLÅ

(Markering med fet stil har gjorts i efterhand av Christel som markering av saker som stämde.)

Det första jag fick var 56. Jag ser någon som målar läpparna och hon hade ofta läppstift på tänderna. Noga med håret. Gick till frissan. Ganska kort lagt hår. Det känns inte så långt bak i tiden. En ganska högljudd, skrattig, pratig kvinna. Jag ser ett kort på 2 små flickor, men jag vet inte om det har med personen att göra. Den här kvinnan arbetade på kontor. Välvårdad, använde dator. Normal kroppsbyggnad, utlandssemestrar. Nu ser jag en man, ett svartvitt foto, lång i ansiktet, högt hårfäste, fotot är taget hos en fotograf, tror jag, det är arrangerat, ganska lång näsa, tjocka ögonbryn. Kanske är i 30-35-årsåldern. Ljust hår. Nu ser jag något annat. En ganska kraftig kvinna som sitter i utemöbler, de är i trä. Hon har klänning på sig. Hon har besvär med sina ben, längst ner i vristerna, det beror nog på att hon är lite tung. Jag får många intryck.... Jag ser en ung man som har gått på en båt. En annan kraftig kvinna, jag vet inte om det är samma, jag tror att det är ett blekt färgfoto, där tror jag att hon sitter inne, det ser ut som om hon fyller år, typ 70, det är en massa blommor runt henne. Jag ser ett litet vykort på en kyrka, svartvitt, Det drösar in intryck.... Jag ser 2 kvinnor i höst- eller vinterkappor och bägge har hattar och de står på stan eller liknande. Jag ser en annan bild av en gammal farbror som sitter lite bredbent och så håller han bägge händerna på käppen. Jag tror att han har hatt eller liknande på huvudet. Fotot är taget utomhus.

Svar: Mamma dog 1976, 36 år gammal och det var hennes fotoalbum.

Svar senare via mail: Jag har ingen aning vad 56 betyder, hon var 18 år och gick i skolan i Karlskoga och hade många vänner och åkte runt på många resor både inom och utom Sverige. Mannen känner jag inte igen, min biologiska pappa har runt, inte långt, ansikte, han är däremot ljushårig och de tog många kort hos fotografen. Kraftig kvinna kan vara både mormor och mormor. Hennes biologiska mamma är tjock, min mormor var rund men inte tjock. Vi tog mycket kort när vi var semester på Öland och det kan vara i trädgården på sommarstället. Ung man på båt kan ju vara en kompis eller närmare vän till mamma som jag inte har en aning om vem det är, eller pappa som väldigt ung innan han blev lastbilschaufför,. Kyrkor skulle man fotografer när man var ute och reste så det finns hur många fotografier som helst hemma. Mormors brorsbarn gifte sig med en präst. Han var präst i Eksjö och sedan i Ljungsbro. Det finns ingen chans att jag kan veta vilken kyrka. Det kan ju vara mormor som fyller år för färgkorten kom på 60-talet och även de som är tagna på 70-talet är blekta. Två kvinnor i kappor och hattar tänker jag direkt på tanterna, mormor och hennes syster. Bilden av farbrorn med käpp har jag sett någonstans, om det är urtypen av patriarken som finns med i filmer eller om det finns en bild någonstans på kort vet jag inte.

   

 

Upp
   

 

  Välkommen att ta kontakt med mig direkt
Carina Landin

landincarina@gmail.com